2.10.2009

gezelim görelim-3: siem reap

Siem Reap küçük şirin bir kasaba havasında. E neden orayı görelim diye soran olursa Angkor Wat diyerek beklemelerini söyleyelim. Evet adının anlamı "Siyamlılar yenildi" gibi gayet hamasi bir şehir olan Siem Reap'in en büyük özelliği Angkor tapınaklarını görmeye gelenlere konaklama ve beslenme imkanı sağlaması. Barlar Sokağı, yan sokak Alley ve iki sokağı birbirine bağlayan dar geçiş yeme içme merkezi. Onların hemen arkasındaki Psar Chaa da alışveriş. Ana sokaklar dışında sokaklar toz duman; yağmur yağarsa da çamur. Bütün gün tapınak gezmekten pek vakit kalmasa da etrafta başka görecek yerler vardı ama ben sadece dere kenarında gezdim. Yakınlarda da Tonle Sap gölü var, bir de Vietnamlıların fakirlik içerisinde yaşadığı yüzen köy.

Bir kere Khmer mutfağı az bilinen ama çok leziz yemeklere sahip. Amok, loc lac, prahok ve khmer barbeküsü hep denenesi lezzetler. fransız kolonisi olması nedeniyle Tayland'da bulamayacağınız ekmek ve kurbağa bacağı da bolburalarda. Barlar sokağında Red Piano'nun yemeklerini şiddetle öneririm. Bununla birlikte zaten o iki sokağa giren aç kalmaz, envai çeşit yemek bulabilir. Sokağın girişinde de yemekçiler var, 1 dolara karnınızı doyurmanız mümkün sokak kenarında oturup. Bir de barbekücüyü öneririm açıklaması da şurada yapıldı zaten.
Tayland'da Singha neyse Kamboçya'da da Angkor o. İçin içirin.

"Helloooo, tuktuk?" Kamboçya'da bu soruya alışın. Ülkenin hiçbir yerinde toplu taşıma olmadığı için motorsiklet ve tuktuk yürümek dışında sizin tek ulaşım kaynağınız. Şehir küçük olduğundan ancak yağmurlu havalarda motorsiklete ihtiyaç duydum ben. Bir motorsiklete binince de 2. saniyede hemen uyuşturucu ve kadın teklifleri yapılmaya başlanıyor zaten.

Siem Reap benim 3 haftalık tatilimde alışveriş manyağına döndüğüm tek yer oldu. 11 tshirt ve 40'a yakın krama alarak hem kendimi hem de beni tanıyanları çok şaşırttım. Bunun için iki kaynak var: Psar Chaa ve Night Market. Bu arada bir not: Night Market'in içinde yer alan bir masajcı var. Kesinlikle bağımlısı oldum. Zaten Thai masajına göre daha sert olan Khmer masajını sevmişken burada yaptırmak bütün gün taş tepe tırmandıktan sonra çok iyi geldi.

Dediğim gibi konaklama imkanı da çok Siem Reap'te. Ben muhteşem bir yerde kaldım. Bahçe içinde ayakkabınızı çıkarıp girdiğiniz harika bir villa, yüzme havuzu ve jakuzi, çok güzel döşenmiş odalar, duvarlarda gezinen geckolar ve çok yardımcı olan güleryüzlü çalışanlar. Bir de yemek kursuna gittim aynı kişiye ait ayrıntısını yazarım sonra. 5 gece kaldığım için otelde kursu hediye ettiler sağolsunlar.

Angkor tapınakları yazısını bekleyiniz...

Hiç yorum yok: