17.08.2011

istanbul'un papağanları

Bilen bilir İstanbul'un çeşitli yerlerinde papağanlar çıkabilir karşınıza; kafes içerisinde olanlardan bahsetmiyorum elbette. Görebilmek için yapmanız gereken etraftan gelen kuş seslerine dikkat etmek ve gökyüzünü izlemek. En bilinen papağan kolonisi Topkapı Sarayı'nın bahçesinde olup doğal olarak Arkeoloji Müzeleri'nin bahçesine de yayılmışlardır. Benim bildiğim kadarıyla İç Levent'te ve Maçka Parkı'nda da varlar. Nereden geldiklerine dair bir kaç yorum var, bence en kabul edilebiliri kaçak yakalanıp doğaya salınanlar. Nitekim Küçükçekmece'de yaşayanlar zamanında az muhabbet kuşu sahibi olmamışlardır havaalanından salınan kaçak kuşların salınması sayesinde.

Sabahları burada bir çift kuş uçuyor, o bet sesleriyle tur atıyorlar. Daha göremedim tam ama papağanlar galiba. Arada kırlangıç da görüyorum fakat akşamüstleri Şişli'nin üstünü çığlıklarıyla pazar yerine çeviren ebabillerden eser yok.

4 yorum:

Herbert dedi ki...

house warming!!!

itidal dedi ki...

Çoğunlukla saksağan diye müşahede ettim bilader...

hirondelle dedi ki...

o zaman doğrudur.

Sinan AYHAN dedi ki...

Sarıyer, İstinye'de, Baltalimanı Kemik Hastanesi'nin orada epey papağana rastlanabilir.

Bir de mesela Küçükçekmece gölünde bol miktarda kırmızı yanaklı Amerikan kaplumbağası var diyorlar.

bozuk para büyüklüğündeki kaplumbağalar Pet shoptan bir heves alınıp hamam tasında bir süre beslendikten sonra, büyüyüp tasa sığmayınca Küçükçekmece Gölü'ne azıtıyorlarmış.

Kaplumbağa çorbası