13.05.2012

ilüzyonlar diyarı


Bundan 40 sene önce çölün ortasında önemsiz bir kasaba olan Dubai'nin bugün kurduğu simülatif şehir görülmeye değer gerçekten de. Yedi şeritli yollar, gökdelenler, alışveriş merkezleri sanki bir bilgisayar oyunu gibi görünüyor. Her şeyin "en"i orada: "en büyük", "en pahalı", "en pahalı"...

Şehrin %5'i yerlisi, %20 expat ve %75 de en ağır işleri yapan ve de bu görkeme sadece uzaktan bakabilen işçiler: Pakistan'dan, Etiyopya'dan, Hindistan'dan gelenler. Durumu anlamak için Independent'ta çıkmış şu makaleyi okumanızı öneririm.

Şehirde hayat bir kaç yer dışında alışveriş merkezleri ve otellerde geçiyor. Ne de olsa klima ve alkol sadece buralarda var (doğrusu alkol sadece otellerde var-ılımlı şeriat). İçinde kayak pisti bile olan alışveriş merkezleri para harcamak isteyenler için cennet, çünkü ülke vergiden muaf bir yapıda. Bur Dubai denilen eski bölge ise bizim Mahmutpaşa'yı andırıyor. Şüphesiz ki daha insani geri kalan tüm o mimari ve mühendislik laboratuarına kıyasla.

Alışveriş yapmadığımıza göre bizi paklayacak bir yer var: kumsal. Kafeler ve iğrenç müziklerle işgal edilmemiş uzun bir plaj ve harika mavi bir deniz. Aynı kumu biraz daha içeriye doğru takip edip binaları da aşınca çöle varılıyor kolayca. Burası da herkesin bildiği gibi sarı, uçsuz bucaksız ayrı bir dünya.

Her yere arabayla gitmek gerekiyor, bu durumda taksi önemli bir seçenek-ki fiyatlar ucuz. Bununla birlikte klimalı duraklara sahip otobüs ve uzay üssünün andıran durakları, yerin üstünden giden yolu ve biraz fazla para verince kullanabileceğiniz "gold class" vagonuyla metro da birer alternatif.

Dünyanın 170 ulusundan insan yaşadığı için yemek konusunda isediğiniz alternatifi bulmak kolay. Bir Emirlik spesyalitesi yemedim ama özlemini duyduğum Uzakdoğu ve Lübnan yemeklerine doydum.

Görülmesi gereken bir diyar Dubai. Paranın nasıl bir dünya yaratabileceğini görmek gerçekten etkileyici. Bununla birlikte turistik aktivite açısından kısıtlı, bu ihtişamın arkasında yatan sömürü ise sinir bozucu.

8 yorum:

Duygu dedi ki...

Bu fotoğraf bana Tokyo'daki şu görüntüyü hatırlattı.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/pgtt4p_jEmL9JvwEq_DJzIroq2HwULIw9UCdodGAbCA?feat=directlink

Pek alakası yok gibi gelebilir de sanırım şekil ve o altın bina rengi dolayısıyla böyle bir hisse kapıldım. Dubai ve Tokyo birbirine benzememeli! Para bir işe yarayacaksa farklılığı satın almalı. Her evde Ikea mobilyası olması gibi acıklı bir olay...

hirondelle dedi ki...

gerçekten de çok benziyormuş. araplar o metroyu yapanı getirip yaptırmış bile olabilirler :) moda şehirlerde de var, tutualn bir şey bir anda yayılıyor. dominik adasında yok mu misal :)

Duygu dedi ki...

Moda var tabii de, galiba Tokyo'da "ulan ne acayip binalar" diyerek orijinal bir şeyler gördüğümü sanmışım. Bu fotoğrafı görünce hayal kırıklığına uğradım :)

Dominik'te kumdan kaleler var. :) Buraya da dikerler yakında sarı sarı binaları.

hirondelle dedi ki...

o binalar bugün tokyoda yarın istanbulda :)

bekliyoruz dominik fotoğraflarını da

Duygu dedi ki...

Çok yakında! :) Önce Meksika fotoğrafları. Meksiko'da da Kanyon'un ikizi vardı bu arada.

hirondelle dedi ki...

sonraki durak neresi?

Duygu dedi ki...

Lima'ya gidiyorum Salı günü. Peru-Bolivya dolanacağım biraz.

hirondelle dedi ki...

bekliyorum merakla