24.08.2015

chasing domates

Yaş aldıkça hem zevklerimiz daha bir spesifikleşiyor hem de bizden önce yaş almışlar gibi konuşuyoruz. Misal bundan yıllar önce güzel lahmacun peşinde olduğumu hatırlıyorum nitekim Antep'te buldum ha o olmadıysa Halil var Kadıköy çarşıda ama sonuçta lahmacun için de çıldırmıyorum.

Son günlerdeki derdim de güzel domates bulabilmek-hani eskilerin deyimiyle nerede ah o eski domatesler. İşin garibi eskiden pek domates sevmezdim de, dediğim gibi hep yaş almanın getirdiği değişiklikler. Zamanında sindirim sistemime giren her domates benim gözümde domates olduğundan ayrıntılar da önemsizdi ama pişmiş domatesten daha az keyif aldığımı, o kabukların soyulması gerektiğini ve de en önemlisi düzgün domates bulmanın ne zor olduğunu hep yıllar içerisinde öğrendim. Evet ne zor öyle güzel domates bulmak. Mahallemizde domates bulmak bile zor olduğundan geçiniz. Ülkede tarımın tabutuna çivi çakıldığı için hep biraz daha çabalamak gerekiyor. İnsan üzülüyor menemene katmak istediği domates saman gibi kokusuz tatsız bir şey olduğunda İzmir'de yol kenarında yediği menemenden gelen domates kokuları aklına gelince.

Çok şey beklemiyorum zaten domatesten de, doğası gereği ne bekleyebilirim ki? Güzel koksun tadı güzel olsun ha bir de fiyatı makul olsun. Neyse ki eski mahallede küçük bir manav var koca koca pembe domatesleri uygun fiyata veriyor. Ne zaman kayınvalideye gitsem kilo kilo taşıyorum. Yemeğe falan katmaya da kıyamıyorum bitmesin diye...

3 yorum:

Sadece C. dedi ki...

İçimi okumuş ve yazmışsın. Bir de buraya gelsen, ağlarsın. Her aldığım domatesle ağlıyorum, o kadar berbat ki.. Türkiye'deki en berbat domatesi al, onla çarp. Her gelişimde kilolarca domates yiyorum deli gibi, koklaya koklaya. Utanmasam öpeceğim gıdısından öyle yiyeceğim. Bildin di mi o kokuyu!

hirondelle dedi ki...

çok şaşırdım. e biz hani en iyi ürünleri avrupa ve rusya'ya satıyorduk?

Sadece C. dedi ki...

Domatesi ispanya'dan alıyor Almanya. Berbat bir domates vallahi. Hıyar da utanmasa 50cm olacak, ufak sulu hıyar yok. Ama kaktüs meyvesi aldım geçen, çekirdeklerini yemiyoruz sandım bu ne biçim şey dedim attım.. Kendime çok kızıyorum şu an, sen 25 senenin 3 yaz ayını egede geçir, bunu bilme; meğerse çekirdekleri de yeniyormuş!