28.04.2009

domuz gribi

İnsanlık yerleşik düzene geçtiğinden beri çok çekmiştir bulaşıcı hastalıklardan. Ne zamanki hayvanlar evcilleştirildi, onlara yakın yaşanmaya başlandı hayvanlarda görülen hastalıklar insanları da etkilemeye başladı. Bunların başında da ördek ve domuzlardan geçebilen grip geliyor. En son kuş gribi vardı başımızda o gitti domuz gribi geldi.
Meksika'da başlayan salgın ABD, Kanada derken İspanya ve İskoçya'da görülüyor artık. İsmi yanıltmasın ama domuz eti yiyerek geçmiyor bu hastalık. Virus tüm grip türlerinde olduğu gibi damlacık enfeksiyonu olarak bulaşmakta. Soluduğumuz hava bize hastalığı taşıyor. Ama asıl tehlikelisi insandan insana bulaş olması. Kısacası hasta birisi yeni bir yere gidince hastalığın görülme riski artıyor. WHO pandemi riskine karşı önlemler alıyor, risk kategorisi 3'ten 4'e yükseltildi (6 üzerinden).
İşin enteresanı domuzla pek içli dışlı olmayan toplumlarda bu virusun daha etkili olması bekleniyor, kısacası ülkemize girerse sıçma ihtimalimiz de yüksek. Tamiflu stoklarımızı gözden geçirmemiz gerekecektir.
Tamiflu demişken işin kapitalist ayağına bakalım. Roche ve GSK bu işten inanılmaz kazançlar sağlayacaktır. Hava ve denizyolu şirketleri, Meksika menşeili şirketler, turizm sektörü ve domuz ürünü satan firmalar sarsılmaya başladı bile bu hastalıktan.
Bir de konuyla ilgili kitap önerelim: Mahşerin Dördüncü Atlısı

1 yorum:

Anil Guclu dedi ki...

Radyasyondan koşarak kaçtığını sanan bir neslin evlatları olaraktan biz bu vakayıda aman biz müslüman ülkesiyiz domuz yemiyoruz bize bir şey olmaz nasılsa mantığını güderek olayı geçiştirmeye çalışırlar