30.09.2009

gezelim görelim-2: bangkok siem reap yolu

Bangkok'tan Kamboçya'ya karadan geçmenin en kolay yolu Aranyaprathet-Poipet sınır kapısını kullanmak. Bunun için otobüs ve tren seçenekleri var. Otobüsler de ikiye ayrılıyor: terminalden kalkan otobüsler (200 baht) ve acentelerin ayarladığı otobüsler (250-300 baht). Terminal falan uğraşmayayım diyorsanız Khao San'da bulunan acentelerden birisinden biletinizi alabilirsiniz. Yalnız hep bahsi geçen bir konuya dikkat edin: normalde Bangkok-Siem Reap arası otobüsle 10 saat civarı sürerken bazı acenteler bu süreyi uzatıp 20 saate çıkartarak sizi anlaşmalı oldukları guesthouse kapısına bırakıyorlar, siz de yorgun olup başka yer aramaya üşendiğinizden kalıyorsunuz orada. Ben de işi garantiye almak için biletimi sınıra kadar aldım bir İsrailli acenteden. Evet oralara giderseniz dünyayı gezen birçok İsrailli gençle karşılaşabilirsiniz; dolayısıyla birçok İsrailli'nin işlettiği seyahat acentesiyle de.
Sınıra otobüs yolculuğu 4-5 saat sürüyor. Daha sonra önce Tayland'dan çıkışınızı yapıp sonra da Kamboçya'ya ayak basıyorsunuz. Ben e-visa aldığımdan langır lungur geçmiştim sınırdan. Daha sonra sizi bir ücretsiz shuttle otobüsü alıp otobüs terminaline bırakıyor. Burada da iki seçeneğiniz var: otobüs veya taksi. Bir taksiyi 36 dolara kapatıp 3 saatte Siem Reap'te olmak gayet kolay bir iş. Bir de hatırlatma: sakın burada döviz bozdurmayın. 1 doların sınırdaki değeri 3500 rielken bu oran şehirlerde alışverişte 4000, döviz bürolarında 4200-4300 riel seviyesinde.
Kara yolculuğunun en güzel yanı hem çevreyi gözlemlemek hem de ülkeler arasındaki farklılıklara tanık olmak. Tayland'da trafik soldan ve kurallara uygun akıp çevrenizde kısmen bir refah varken sınırı geçince trafik sağa geçiyor ve yola insanlar, motorsikletliler, köpekler, buffalolar atlamaya başlıyor. Bangkok'ta 5 gün boyunca duymadığınız korna sesini Kamboçya'ya girdiğiniz andan itibaren sadece bindiğiniz arabada 5 dakika içerisinde duyabilirsiniz. Ama asıl etkileyici olan uçsuz bucaksız yemyeşil pirinç tarlaları ve fakirlik; ve tüm bunlara karşılık sizi görünce gülümseyen insanlar...

Hiç yorum yok: