22.01.2012

jovano, jovanke



Kotor'da eylül sonunda bir cumartesi akşamı Karadağlı ailelerin çocuklarını gezdirdiği, turladığı sahil şeridindeki lokantalardan birinde duydum ilk defa bu türküyü. Masalarda oturanlar kadar etraftan geçenler ve biz de şarkı bitene kadar kaldık yerimizde; diğerlerinin tersine biz eşlik edemedik. Melodi tanıdıktı, Ajda Pekkan söylüyormuş bilemedim... Bir hafta sonra bu kez Üsküp'te çıktı karşıma türkü. Vardar Nehri'nin kenarında oturup keten ağırtan Jovano için yakılan bu türküyü başka nerede dinlemek gerekirdi ki zaten?

Dönüp araştırınca gördüm ki envai çeşit versiyonu var bu Makedon türküsünün. Eski Yugoslavya'da popülerliğin zirvesini yapmış olsa da bir talibi de Bulgaristan'dan. Yıllar önce Balkanların ayrı köşelerinde ayrı anlama, melodiye ve sözlere sahip Üsküdar'a Gider İken hakkındaki belgesel geldi aklıma. Balkanlar üzerine bol bol okumak, düşünmek ve elbette yazmak lazım.

2 yorum:

Momentos dedi ki...

Ah evet, sizin yaşınız müsait değildir o şarkıyı bilmek için :) çocukluğumuzda dinlemiştik biz ilk. Size linkini gönderiyorum Ajda versiyonunun. İki hatta üç sesle müthiş bir şölene dönüyor şarkı :)
Teşekkür ederim, Balkanlara ait yazılar için.

http://www.youtube.com/watch?v=VknPT7yqLng (bu 1998 albümünden)

http://www.youtube.com/watch?v=OAgmy1-mpaI (bu da 1969 orijinal versiyonu)

hirondelle dedi ki...

evet dinledim sonra Ajda Pekkan versiyonunu, biraz eğlenceli bir hali var :)