19.05.2009

kaplanların sonu geldi

Kendimi bildim bileli aktifti Tamil Kaplanları ve 1976'dan beri süren faaliyetleri sona ermiş görünüyor. Sri Lanka'da Tamil azınlığın bağımsızlığı için mücadele eden örgüt intihar bombalarının, bombalı arabaların, kimyasal saldırıların öncüsüydü; 26 yılda düzenledikleri bombalı saldırının sayısı bilinmiyor. Birçok Sri Lankalı devlet adamının yanı sıra adaya asker gönderdiği için Hindistan'da Rajiv Gandi'yi suikastle öldürmüş, hava ve deniz gücüne sahip bir örgütten bahsediyoruz burada.
11 Eylül'den sonra değişen dengeler sonucunda terör örgütü sayılan Tamil Kaplanları için sonun başlangıcı 2009 başları tarihli. Geniş operasyonlara başlayan Sri Lanka ordusuna dayanamayan Tamil Kaplanları en son 3,5 kilometrekarelik bir alana sivillerle birlikte sıkışmış durumdaydı. Bir süredir Kızıl Haç'ın oralarda siviller için bir felaket yaşandığı haberlerine son olarak bugün fotoğrafta resmi görülen Velupillai Prabhakaran'ın ölüm haberleri ve fotoğrafları eklendi. Sri Lanka cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa muzaffer bir komutan edasıyla Amman'dan Colombo'ya döndü.
Sri Lanka'nın bu operasyonunun arkasında Çin'in olduğu söyleniyor. Malum Pakistan karışık; Hindistan-ABD arasında yakınlaşma var. Çin de Hint Okyanusu'nda bir üs elde etmek isteyebilir böyle bir durumda.
Tamil azınlığı zor günler bekliyor; öldüler, yaralandılar, evlerinden sürüldüler ve artık onları koruyan kaplanları da yok.

Hiç yorum yok: