7.01.2010

ben iş yaparken siz de bunu okuyun

''Batı'nın Mısır gibi baskıcı ve temsili olmayan rejimleri kucaklaması, İsrail'in Filistin'i işgali ve sömürgeleştirmesine verdiği sarsılmaz destektir Orta Doğu ve İslam dünyasındaki krizin kalbinde yatan. İran'dan Umman'a, Mısır ve Suudi Arabistan'a onlarca yıl 'petrol açlığı'yla verilen destek, Arap milliyetçiliğinin bölgenin sömürge olmaktan çıkarılmasında başarısız olmasıyla harmanlanınca, önce İslamcılık, sonra da El Kaide tarzı terör patladı.

Yabancıların bölgeyi ve kaynaklarını kontrol etmesine yönelik doğal düşmanlığı gidermek için çaba gösterileceğine, Amerika liderliğindeki güçlerin yanıtı, yeni ve daha yıkıcı olan adımlar, Irak, Afganistan ve başka yerlerdeki işgaller oldu.

Batı'nın bu iki ülkeye askeri müdahalesi durumu çok daha kötüleştirecektir. Amerika destekli Etyopya güçlerinin işgali Somali'de 2006 yılında yönetimi ele geçiren pragmatik bir grup olan, Şeriat Mahkemeleri Birliği'ni yönetimden uzaklaştırdı. Bu örgütten doğan ve daha radikal bir grup olan El Şabab ise, ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.

Yemen'de ise hükümet, halihazırda kuzeyde silahlı bir isyan, İngiltere sömürgesi olmaktan ancak 1967'de kurtulan güneyde ise ayrılıkçılarla mücadele halinde. Amerikan yönetiminin pek de popüler olmayan bu hükümete giderek artan desteği yangını körüklemek riskini taşımaktadır.''

yazının tamamına şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jan/07/egypt-gaza-strip-viva-palestina

Hiç yorum yok: